Globalno građanstvo

Centar za međunarodnu saradnju Autonomne pokrajine Trento u saradnji sa udruženjima „Progetto Prijedor“, „Trentino con i Balcani“, „ Putovati Balkanom“ i Odjeljenjem za omladinsku politiku grada Trenta, realizuje projekat „Obuka o globalnom građanstvu“ namjenjen prosvjetnim radnicima osnovnih i srednjih škola. 


Prva faza obuke realizovana je u Prijedoru 28. i 29. juna (četvrtak i petak) u prostoru amfiteatra Srednjoškolskog centra Prijedor u periodu od 8:30 do 12:30 časova. Pored prosvjetnih radnika iz Prijedora, u obuci je učestvovalo i sedam predstavnika iz Kragujevca i Knjaževca, a voditelji obuke bili su predstavnici Centra za međunarodnu saradnju Autonomne pokrajine Trento.


Cilj projekta je promocija profesionalnog osposobljavanja profesora u cjelokupnom društvenom kontekstu . Prilika za stručno usavršavanje predviđa obuku i razmjenu nastavnika iz Trentina i sa područja Balkana (Bosna i Hercegovina i Srbija) sa ciljem razgovaranja o globalnom građanstvu i dizajniranju zajedničkih prijedloga za zajedničke aktivnosti.
Kurs je dio obrazovanja o globalnom građanstvu u čijem obrazovnom okviru se grade znanja, vještine i stavovi koji u nastavnom procesu učenicima omogućuju da daju doprinos da svijet bude inkluzivniji, pravedniji i mirniji. Taj svijet namjerava ponuditi svakom stanovniku planete da u toku svog života upoznaje i razumije probleme vezane za globalni razvoj i da iznese njihov značaj na lokalni nivo, kao i praktikovanje njihovih prava i odgovornosti kao građana doprinoseći većoj pravdi i održivosti.
Na jesen je planiran nastavak obuke u Trentu uz prisustvo italijanskih prosvjetnih radnika.Leave a Reply