Očuvanje kulturnog nasljeđa – LDA Prijedor na konferenciji u Normandiji

U okviru projekta CLINK, 16. maja 2019. godine,  organizovana je međunarodna konferencija „Učešće građana u očuvanju kulturnog nasljeđa u lokalnim zajednicama“, u gradu Kaenu u Normandiji, Francuska.

Međunarodni događaj „Učešće građana u očuvanju kulturnog nasljeđa u njihovim zajednicama“ je okupilo oko 80 učesnika iz 7 balkanskih zemalja i Evropske unije kako bi razgovarali o praksi očuvanja kulturnog nasljeđa i obogatili svoje znanje o ovoj temi kroz panel diskusije na kojima su, između ostalih, govorili i stručnjaci iz Normandije. Cilj manifestacije je bio okupiti aktere iz zemalja partnera i otvoriti dijalog o inovativnim praksama usmjerenim na podizanje svijesti šire javnosti o kulturnoj baštini, a posebno mladih ljudi.

Međunarodni događaj je bio otvoren za javnost i održan je u prostorijama Regije Normandije, Abbaie-auk-Dames, Place Reine Mathilde u Kaenu.

Ovaj međunarodni događaj je početak projekta CLINK – Kulturna baština koja povezuje različitosti u Evropi, a ima za cilj podizanje svijesti o povezanosti kolektivne kulturne baštine u tapiseriji bogate i raznolike kulture Evrope. Projekat realizuju 10 partnera iz Hrvatske, Francuske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Albanije, podržani kroz program Evropa za građane Evropske unije.

Više informacija o samom projektu možete pronaći na Facebook stranici projekta https://www.facebook.com/CulturalHeritageLINK/  kao i u prostorijama Agencije lokalne demokratije u Prijedoru.Leave a Reply