„Otkrij prošlost – dizajniraj budućnost“

Agencija lokalne demokratije Prijedor zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), u periodu od 18-20 januara realizovala je posjetu lokacijama, kako bi mladi imali priliku da se upoznaju i istraže mjesta spomeničke baštine NOB-a.

Neke od lokacija koje smo posjetili su: spomenici u užoj gradskoj zoni, spomen kuća porodice Stojanović, partizansko groblje na Urijama, spomenik na aerodromu Urije, posjeta Ljubiji, partizanskom groblju u Ljeskarama, spomenici u Velikom Palančištu i na Svalama. 

Pored posjete istorijskim lokacijama u Prijedoru, mladi su imali priliku da čuju inspirativne i poučne životne priče od sagovornika koji su obilježili jednu epohu razvoja grada, industrijskom, ekonomskom, kulturnom i sportoskom smislu. Saznali smo više o istoriji fudbala, izgradnji fabrika, rokenrolu, igrankama, urbanizmu… Ali ne samo to, sagovornici su nam prenijeli svoje lične životne priče prožete kroz priču o Prijedoru u prošlosti. Nadahnuli su nas da budemo uporni, vjerujemo u sebe i svoje snove i da nijedna prepreka nije dovoljno velika kad imamo hrabrost i volju da je prevaziđemo. 

Nastavljamo i dalje da identifikujemo i obilazimo lokacije koje nam pružaju uvid u hrabru prošlost stanovnika Kozare i Potkozarja, kao i saznajemo nove informacije o gradu o kom živomo iz ugla zanimljivih sagovornika i učesnika događaja koji su obilježili neki period razvoja Prijedora.

U narednim projektnim aktivnostima predviđeno je da mladi daju svoj doprinos tako što će kreirati murale na tri lokacije u Prijedoru koji će biti inspirisani kulturno istorijskih nasljeđem.

Sve projektne aktivnosti pratiće mjere zastite i preporuke u cilju suzbijanja virusa korona.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

#bhri #usaidbih #usaid #iombih #iomLeave a Reply