PARTICIPATIVNO PLANIRANJE TERITORIJE – Iskustva u pokrajini Trentino i drugim zemljama

Dana, 03.02.2018. godine u okviru projekta „Analiza stanja i potreba Ljubije“, dvije predstavnice iz Prijedora uzele su učešće u seminaru održanom u poljoprivrednom institutu San Mikele u Trentu, čija je tema bila participativno planiranje teritorije. Cilj ovog seminara je razmjena iskustava teritorijalnih promotera odnosno ljudi koji rade na različitim projektima participativnog planiranja lokalnog ekonomskog razvoja određenog područja, finansiranih od strane Autonomne pokrajine Trento, a među njima je i projekat koji sporovodi Udruženje Program Prijedor (Associazione Progetto Prijedor) iz Trenta na teritoriji Ljubije.


Projekat čiji je radni naziv Analiza stanja i potreba Ljubije sprovodi se od početka novembra 2017. godine na teritoriji 6 mjesnih zajednica koje pripadaju Ljubiji. Projekat je pokrenut sa ciljem da se primjeri dobre prakse participativnog planiranja prenesu na teritoriju Ljubije kako bi se što više građana uključilo u razvijanje strategije održivog razvoja u mjestu u kojem žive. Participativno planiranje određene teritorije podrazumijeva uključivanje svih aktera te teritorije i to javni i privatni sektor, sve kategorije stanovništva te nevladine organizacije i udruženja koja koegzistiraju na tom prostoru.


Predstavnice tima za Analizu stanja i potreba Ljubije održale su prezentaciju dosadašnjeg rada, podijelile svoja iskustva sa terena i navele koji su sljedeći koraci koje će poduzeti u svom istraživanju kako bi prikupili što više korisnih podataka za analizu. Pored učesnica iz Prijedora na seminaru su prisustvovali i predstavnici „Udruženja Trentino – Balkan“, „Centra za obrazovanje fondacije Edmund Mach“, „Konzorcija udruženja – Mozambik“, zadruge „Grupa 78“ i „Grupe volontera Trentino“. Jednodnevni seminar održan danas u Trentu je veoma koristan jer su se predstavnice tima za Analizu stanja i potreba Ljubije upoznale sa primjerima dobre prakse u drugim zemljama i mogućnostima primjene istih na teritoriji Ljubije.


Udruženje Program Prijedor uspješno djeluje na teritoriji grada Prijedora već više od dvadeset godina. Učestvuje u promociji projekata ekonomskog razvoja, sa posebnim akcentom na stručno usavršavanje, razmjenu iskustava mladih i promociju lokalnih inicijativa. Takodje podržava kulturni život grada Prijedora kroz različite aktivnosti.Leave a Reply