Prijave su otvorene za POLITEIA ljetnu školu na Zapadnom Balkanu!

Fondacija Centar za demokratiju poziva vas da se prijavite za regionalnu školu za mlade POLITEIA koja će se održati od 1. do 6. aprila 2019. godine u Danilovgradu, Crna Gora.

Prva POLITEIA škola za civilno društvo održana je 1997. godine tokom velikih građanskih i studentskih protesta u kojima su mladi stekli znanje o demokratskim i evropskim vrijednostima. Od tada, na stotine mladih ljudi je podučavano i motivisano da aktivno učestvuju u društvenim i političkim procesima. POLITEIA je prepoznata kao jedan od vodećih neformalnih obrazovnih programa na Zapadnom Balkanu zbog velikog izbora predavača, interaktivne metodologije i odabira kvalifikovanih učesnika.

Škola Politeia sada se podiže na regionalni nivo kroz projekat Regionalni omladinski kompakt za Evropu i uključiće učesnike i predavače iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

 

Neke od glavnih tema ovogodišnje Politeia će biti:

 

  • Evropa i Zapadni Balkan – integracija i proširenje; Reforme kao domaći zadatak za zemlje Zapadnog Balkana – ključni izazovi; Organizacija reformi kroz pregovaračka poglavlja;
  • Vladavina prava i temeljna prava – strateška perspektiva i implementacija reformi;
  • Zapošljavanje i socijalna kohezija – Socijalna dimenzija integracije u EU; Programi EU za mlade 2014-2020;
  • Metodologija izrade javnih politika i monitoringa; Neformalni i strukturirani dijalog između mladih i donosilaca odluka;
  • Grupni projekti iz lokalne i regionalne perspektive

 

Učešće na POLITEA školi za mlade na Zapadnom Balkanu je otvoreno za studente, diplomirane studente, mlade ljude i stručnjake do 28 godina starosti. Učesnici će biti odabrani prema njihovim akademskim, aktivističkim i političkim dostignućima koji se odnose na temu škole. Oni moraju pokazati čvrsto razumijevanje procesa integracije u EU na Zapadnom Balkanu i Turskoj i snažan interes za oblast vladavine prava, temeljnih prava, zapošljavanja i socijalne politike, te osmišljavanje i praćenje javnih politika.

 

Imajte na umu da je krajnji rok za prijavu 6. mart 2019. godine.

Organizatori će pokriti troškove putovanja, pansiona i obroka.

Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije uz sufinansiranje iz Balkanskog fonda za demokratiju.

 

Link za prijavu mozete prnaci ispod:

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdB282OvHwmmDdodtYmAyYMd49wVImpjt44-om-USRqpx2x-g/viewformLeave a Reply