Realizovan trening “Svaki spomenik ima svoju priču”

U Prijedoru je održan četvorodnevni trening “Svaki spomenik ima svoju priču”, koji je okupio tridesetak učesnika iz Skoplja, Nikšića, Peći, Knjaževca, Subotice, Mostara, Zavidovića i grada domaćina.
Trening je realizovan u okviru projekta “Monumental 9”, koji finansiraju EU i Šema grantova Regionalnog savjeta za saradnju za razvoj i promociju projekata u turizmu.

Učesnici treninga su mladi ljudi odabrani putem javnog poziva, kao i delegati agencija lokalne demokratije iz zemalja Zapadnog Balkana.

Radionica je obuhvatila oblasti kulture, istorije, gastronomije i dizajna spomenika s ciljem izrade novih turističkih ponuda spomenika Drugog svjetskog rata.

Polaznici će naknadno moći da učestvuju i u jednom od tri terenska putovanja, od kojih jedno obuhvata posjetu Titovom bunkeru u Konjicu, Muzeju Bitke na Neretvi u Jablanici, Partizanskom groblju u Mostaru i Trebjesi u Nikšiću, drugo počinje iz Kruševa u Makedoniji, preko Brezovice na Kosovu do Niša u Srbiji, a treće ide od Kadinjače, preko Drvengrada i Šida do Kozare.

Cilj projekta “Monumental 9” jeste razvoj novih turističkih proizvoda pomoću modernih pristupa s ciljem povećanja zainteresovanosti mladih i intenziviranja aktivnosti usmjerenih na stvaranje prihoda kroz angažman i animaciju mikro-lokaliteta.

 

?

 Leave a Reply