Učenici iz Prijedora u Trentu

Grupa od oko šezdeset učenika iz tri prijedorske srednje škole: gimnazije „Sveti Sava“, Poljoprivredno-prehrambene i Ugostiteljsko-ekonomske škole, u pratnji profesora, boravila je u Trentinu (Italija) u periodu od 18. do 21. oktobra. Svrha putovanja bila je uzvratna posjeta prijateljskim školama iz Trentina odnosno gimnaziji „Galileo Galilei“ Trento, poljoprivrednom institutu San Michele i tehničkoj školi „Rosa Bianca“ Predazzo.


Putovanje se realizovalo u okviru programa razmjene obrazovnih institucija iz Prijedora i Trenta za 2018. godinu, koga implementira Udruženje Program Prijedor uz finansijsku podršku Autonomne pokrajine Trento.


Posjeta srednjih škola iz Trentina gore pomenutim srednjim školama iz Prijedora realizovana je u martu i aprilu mjesecu ove godine, a u oba slučaja učenici su bili smješteni u porodicama vršnjaka domaćina, kako bi što bolje na praktičnim primjerima upoznali tradiciju, kulturu i običaje onih drugih i na taj način prevazišli eventualne predrasude i stereotipe jednih prema drugima. Boraveći u Trentu, gosti iz Prijedora upoznali su se sa školskim sistemom Trentina, obišli kulturne znamenitosti Trenta, a drugi dan bio im je upriličen i zajednički izlet u susjednu provinciju Bolzano, gdje su posjetili tamošnji arheološki muzej i spomenike kulture.


Imajući u vidu priliku da se na jednom mjestu i u isto vrijeme okupi veliki broj mladih ljudi iz Prijedora i Trenta, zajedno sa učenicima iz Prijedora u Trento je po drugi put putovala i grupa od 6 mladih koja je proteklog ljeta, zajedno sa mladima iz Trenta realizovala pozorišnu predstavu za mlade pod nazivom „U moru ima krokodila“, koja je prikazana i učesnicima u projektu razmjene. Planirano je da predstava bude prikazana prijedorskoj publici u februaru mjesecu naredne godine.Leave a Reply