AGENCIJA LOKALNE DEMOKRATIJE REALIZOVALA BROJNE PROJEKTE

Korona je prolongirala brojne projekte Agencije lokalne demokratije. Onemogućena je razmjena učenika između Prijedora i Trenta, a nije realizovan ni projekat “Prijedor, grad murala”. Ipak, brojne aktivnosti, uprkos vanrednoj situaciji, nisu izostale. Jedna od njih je opremanje kabineta za praktičnu nastavu u Poljoprivredno-prehrambenoj školi.

– Cilj nam je da to završimo do kraja novembra. Takođe, imamo jedan trogodišnji projekta, u kojem imamo podršku mikrokreditnih preduzeća, a sredstva su obezbijeđena za poljoprivredne proizvođače, ali i za male preduzetnike, koji pod povoljnim uslovima mogu da dobiju sredstva za započinjanje preduzetničkih aktivnosti – rekao je Dragan Došen, delegat Agencije lokalne demokratije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, otežana je i saradnja sa partnerima iz Italije. Komunikacija sa njima odvija se putem skajpa i drugih mreža. Cilj je da se realizuje što više projekata koji su od značaja za lokalnu zajednicu.

– Pri kraju smo priveli prvu fazu projekta instaliranja kontejnera u deset osnovnih škola u Prijedoru, gdje smo postavili kontejnere za prikupljanje plastičnog otpada, a dogovoreno je i prikupljanje papira, koji se se dostavljati firmi koja otkupljuje sav taj materijal – dodao je Došen.

 

Zahvaljujući ovoj agenciji, sve prijedorske osnovne i srednje škole dobile su beskontaktne toplomjere, a u planu je i nabavka dostavnog vozila za potrebe Dječijeg vrtića “Radost”. Takođe, kroz brojne projekte proteklih godina prošlo je dosta mladih, koji su se zaposlili zahvaljujući stečenim znanjima. Dvoje takvih radi upravo u Agenciji lokalne demokratije.

– Jedan naš trogodišnji projekat, odnosno planiranje lokalnog razvoja je plod projekta iz 2017. godine, koji se zove “Participativno planiranje lokalnog ekonomskog razvoja”, gdje smo imali 15-ak mladih ljudi. Dvoje je ostalo da radi kod nas, prvo kao volonteri, a  sada su i zaposleni, tako da nas je sada četvoro – istakla je Slađana Miljević, asistent koordinatora Udruženja “Program Prijedor”.

U ovoj agenciji ponosni su i na projekat “Monumental 9”, koji provode u saradnji sa agenicjama iz regiona, a čiji je cilj promocija turizma i kulturno-istorijskog nasljeđa iz Drugog svjetskog rata. Svi projekti ove nevladine organizacije podržani su od strane gradske uprave.

B.D.Leave a Reply