Balkan Kaleidoskop

Projekat, koji je finansirala Evropska komisija u okviru programa “Evropa za građane”, “BALKAN KALEIDOSKOP”, zaključen je 2018. godine. Projekat su zajedno realizovali partneri iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke i Francuske. 

Projekat je realizovan uz podršku Gimnazije “A. Oriani” iz Ravene i omogućio je analizu i usporedbu s ciljem senzibilizacije memorije koja naglašava ulogu i značaj EU za promovisanje mira, podsjećajući na uspomene i iskustva iz nedavne prošlosti. Ovo je od posebne važnosti u kontekstu u kojem nastaju nacionalističke ideje, raste populizam i podrška desničarskim liderima i strankama.

Aktivnosti su osmišljene da stimulišu, prošire i obogate svrhu učenja iz istorijskih pristupa koji su danas dostupni mladima koji se posebno obraćaju nastavnicima i formalnim i neformalnim obrazovnim institucijama. Istovremeno,  projekat je orijentisan ka izgradnji buduće zajedničke evropske perspektive i solidarnosti kroz poboljšanje prostora za interkulturalnost i međugeneracijske sastanke. 

U nastavku možete pronaći završni izveštaj koji sumira različite faze realizovanog projekta projekta.

 Leave a Reply