Participativno planiranje u tri opštine u Bosni i Hercegovini

Tokom protekle sedmice od 28.05 – 31.05.2019. godine održana je obuka o participativnom planiranju u Mostaru. Obuka je organizovana u sklopu dvogodišnjeg projekta “Izgradnja kapaciteta i doprinos ekonomskom razvoju obnovljivih izvora energije, održivosti životne sredine, gazdovanja šumama i promocja malih i srednjih preduzeća u tri BiH opštine”. 

Partneri na ovoj projektu su Agencije lokalne demokratije iz Prijedora, Zavidovića i Mostara, te Udruženje Program Prijedor i Udruženje Trentino Balkan. Cilj projekta je da se prenosom znanja i primjera dobrih praksi iz Italije promoviše participativni pristup u pravljenu planova, projekata i strategija za razvoj određene teritorije, da se jača saradnja između civilnog društva i lokalnih vlasti te da se konstantno jača učešće građana u procesima donošenja odluka.

Obuku je organizovala Agencija lokalne demokratije iz Prijedora, a domaćin događaja je bila Agencija lokalne demokratije iz Mostara. Učesnici su dolazili iz Zavidovića i Mostara kako iz civilnog sektora tako i predstavnici lokalnih vlasti iz ova dva grada. Učesnici su imali priliku da budu obučeni o metodama i tehnikama koje se koriste prilikom participativnog planiranja i razvoja određene teritorije. 

 Leave a Reply