PUTOVANJE PROSVJETNIH RADNIKA PRIJEDORSKIH OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U TRENTO

PUTOVANJE PROSVJETNIH RADNIKA PRIJEDORSKIH OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U TRENTO

Grupa od sedamnaest prosvjetnih radnika iz prijedorskih osnovnih i srednjih škola je boravila je u Trentinu (Italija) u periodu od 08. do 11. novembra. Putovanje je imalo dva cilja, završetak obuke o Globalnom građanstvu i upoznavanje prosvjetnih radnika sa sistemom i načinom organizovanja i funkcionisanja zadruga u Trentinu.
Putovanje se realizovalo u okviru programa razmjene obrazovnih institucijaiz Prijedora i Trenta za 2018. godinu, koga implementira Udruženje Program Prijedor uz finansijsku podršku Autonomne pokrajine Trento.
Tokom posjete prijedorski prosvjetni radnici su imali priliku da posjete prostorije gradske uprave grada Trenta i da se upoznaju na koji način gradska uprava reguliše i podstiče građanje, institucije i privatnike na selektivno odvajanje otpada i zaštitu životne sredine. Nakon prezentacije o ekološkom vaspitanju i obrazovanju u školama, upriličene u Gradskoj upravi uslijedio je obilazak dvije srednje škole u Trentu. Posjeta je imala za cilj upoznavanje sa školskim zadrugama, njihovim aktivnostima, dosadašnjim rezultatima i planovima za naredni period. Narednog dana prosvjetni radnici su upoznati sa istorijatom zadrugarstva u Trentinu, socijalnim zadrugama, udruženjima žena i mladih u zadruge. U Centru za međunarodnu saradnju aktivno su očestvovali u obuci Globalno građanstvo – Praktična primjena aktivnih metodologija kako bi se učenicima prenijele vrijednosti globalnog građanstva. Pored navedenog profesori i nastavnici iz Prijedora su imali priliku da obiđu i kulturne znamenitosti Trenta.Leave a Reply